Slaap tips baby

Rust, Reinheid en Regelmaat

Een baby die (door)slaapt. Wie wil dat nou niet?

Veel ouders denken dat het goed slapen van een baby, een kwestie is van geluk.
Natuurlijk is het zo, dat de ene baby van zichzelf een betere slaper is dan de andere baby.
Toch kun je als ouder zelf enorm veel dingen doen om het slaapgedrag van je baby te bevorderen.
Door als ouder rekening te houden met verschillende factoren kom je een heel eind.
In dit artikel deel ik met jullie enkele factoren die van invloed zijn op de slaap van je baby.

Rust, regelmaat en reinheid
Rust, regelmaat en reinheid. Jonge kinderen hebben enorm veel baat bij rust en regelmaat. Dit geldt ook voor baby’s. Door voldoende rust en regelmaat te creëren gedurende de dag, zorg je ervoor dat je baby zich veilig voelt. Hoe zit dit dan precies? Al vanaf dat baby’s een paar weken oud zijn, kunnen baby’s opeenvolgende handelingen herkennen.
Bijvoorbeeld: Als een baby elke keer voordat hij gaat slapen, eerst in bad gaat, zal hij op een gegeven moment al weten bij het krijgen van zijn bad, dat hij hierna naar bed wordt gebracht. Doordat je baby weet wat er gaat gebeuren, krijgt hij een veilig gevoel. Hierdoor wordt je baby relaxter en zal hij zich eerder kunnen overgeven aan de slaap. Het is mijn advies om daarom voor het slapen gaan, een slaaproutine te introduceren. Wat je doet maakt niet zoveel uit, zolang je maar elke dag dezelfde handelingen uitvoert en het een rustige routine is, waarbij je toewerkt naar het slapen gaan.

Donkere kamer
Wist je dat een donkere kamer de aanmaak van de melatonine in het lijf van je baby bevordert? Melatonine is het natuurlijke hormoon dat ervoor zorgt dat je baby slaperig wordt. Mijn advies is om je baby altijd, óók overdag, in het donker neer te leggen als hij gaat slapen. Veel ouders zijn bang voor het verstoren van een dag/nacht ritme. Echter heeft het ontwikkelen van een goed dag/nachtritme met veel meer factoren te maken dan dat. Zo zijn de factoren, interactie, voeding en geluid minstens zo belangrijk. Mijn advies is dan ook om ’s nachts zo weinig mogelijk interactie, voeding en geluid te creëren zodat je baby vooral ook hierdoor goed de dag van de nacht kan onderscheiden.

Voldoende slaap overdag
Als een baby net geboren is, heeft hij veel slaap nodig. Naarmate een baby ouder wordt, heeft hij steeds minder slaap nodig. Veel ouders laten hun wat oudere baby té veel slapen overdag waardoor hij in de nacht niet meer moe is. Zo heeft een baby van vier maanden niet meer dan 4 uur slaap overdag nodig en een baby van 8 maanden nog maar 2.5 uur slaap.
Een baby die structureel té weinig slaapt overdag is ook niet bevorderlijk voor je nachtrust. Deze baby’s zijn vaak oververmoeid en daardoor slapen ze óók ’s nachts minder goed. Ook zijn deze baby’s vaker vroeg wakker. Een belangrijke tip is dus om ervoor te zorgen dat je baby voldoende slaap krijgt overdag.

Myrthe Stapper (30) is kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl waar ze (aanstaande) ouders wil informeren over slaapgedrag van babys, peuters en kleuters. Informeren doet zij via haar website, social media kanalen, digitale slaapgidsen en webinars.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *