
Mommy Friend vraagt… overgang naar eigen slaapkamertje
Mommy Friend vraagt…
“Onze baby heeft een half jaar op onze kamer slapen en wij willen onze slaapkamer weer voor ons tweeën te hebben. Een mooi ledikant staat klaar in een prachtige op en top schattige babykamer.
Alleen de baby wil niet, er wordt alleen maar gehuild, gehuild en nog meer gehuild. Mamma en pappa kunnen wel meehuilen. Hoe kunnen we dit nu het beste aanpakken om over te stappen naar het ledikant op zijn eigen kamer?”
Antwoord van Mommy Friend Lisette
Voor je baby is het een hele overgang, na 9 maanden in de buik alleen bij jou, naar een bedrijvige drukke wereld. Gelukkig is je baby nog veel bij jou en voelt zich veilig bij jou waardoor hij rustig kan wennen. Bij jou op de kamer vind je baby erg fijn, je baby ruikt jou, voelt jou en hoort jou. Dan komt er best weer een hele stap voor jou kleine uk. Alleen op zijn eigen prachtige kamer in een voor hem groot bed. Het is stil en onbekend. Best beangstigend en dit geeft stress wat zich uit in huilen. Bij het ene kind gaat deze overgang makkelijker dan bij het andere kind. Toch kun je nog wat stappen doorlopen om de overgang wat makkelijker en veiliger te maken voor jou baby.
Stap 1; Zorg dat de babykamer rustig is en niet te veel prikkels bevat.
Een rustige babykamer zorgt voor een rustig slaapplek. Zorg dat de kamer in rustige kleuren is geschilderd, denk aan wit en pastel. Dit zorgt voor rust. Een opgeruimde kamer die goed verduisterd kan worden is fijn. Een donkere kamer zorgt ervoor dat je baby melatonine aan maakt en makkelijker in slaap valt. Ventileer dagelijks de kamer, zet het raam bijvoorbeeld een uurtje open als je in de ochtend samen naar beneden gaat.
Stap 2; Laat jouw geur terugkomen in de babykamer.
Je kunt hierbij denken aan een gedragen t-shirt van jou wat je in het bedje van je kindje legt. Zo ruikt de slaapplek van je kindje ook naar jou. Hij zal deze geur herkennen en het kan je kindje kalmeren en een gevoel van veiligheid geven.
Stap 3; Maak gebruik van een vast ritueel.
Een vast ritueel geeft je kind regelmaat en deze regelmaat biedt duidelijkheid en veiligheid doordat je baby weet wat er gaat komen. Belangrijk is dat het avondritueel elke dag op dezelfde tijd plaats vind.
Voorbeeld: 18.30 naar boven, schone luier, pyjama aan, boekje lezen, in bed, knuffelbeertje geven, kus en de slaapkamer uit. Welk ritueel je toepast maakt niet uit, zolang het maar een ritueel is.
Herhaal dit ritueel iedere avond, wie je baby ook naar bed doet belangrijk is dat iedereen op dezelfde manier het ritueel uitvoert en de vaste bedtijd aanhoud.
Stap 4; Herhaal de laatste stappen bij huilen en wakker worden in de nacht.
Wanneer je baby begint te huilen ga je even bij hem kijken. Is er iets aan de hand? Schone luier nodig? Pijn? Koorts? Honger? Als je alle vragen met ‘nee’ kan antwoorden is het belangrijk de laatste stappen nogmaals te doorlopen. Je baby moet leren zelf in slaap te vallen en door te slapen.
Voorbeeld: Loop naar je baby toe, hou de kamer donker en doe geen licht aan. Geef hem zijn knuffelbeer en zeg het is tijd om lekker te gaan slapen, welterusten. Kus en ga de kamer uit.
Je baby begint voor een tweede keer te huilen, herhaal alles nog een keer maar let op! zeg deze keer niks tegen je baby.
Voorbeeld: Loop naar je baby toe, hou de kamer donker en doe geen licht aan. Geef hem zijn knuffelbeer, kus en de kamer weer uit.
Herhaal dit proces tot je baby in slaap valt. Houdt maximaal 5 minuten aan voordat je naar je baby toe gaat. Dit is lang genoeg voor jou baby. Je zal merken dat dit proces steeds korter wordt en elke avond beter gaat. Je baby zal rustig in slaap zal vallen wanneer jij na het avondritueel de kamer verlaat.
Stap 5; Zorg dat je zelf rustig blijft.
Huilende baby’s kunnen ouders tot wanhoop drijven. Zorg dat je zelf rustig blijft. Deze rust straal je over op je baby. Onthoudt dat huilen is het enige communicatie middel is dat baby’s hebben om hun ongenoegen te uiten.
Stap 6; Zoek hulp.
Zoek hulp wanneer je twijfelt over het huilen van je baby omdat je baby helemaal overstuur is, je een huilbaby hebt of het huilen zelf niet meer kan aanhoren. Bespreek dit dan met je huisarts of op het consultatiebureau. Zij kunnen jou verder helpen.
Heb je zelf een goede tip, deel deze onderaan in de reacties en help andere mommy’s!
Heb je zelf een brandende vraag en zou je hulp willen van een Mommy Friend. Mail ons en wie weet wordt jou vraag straks beantwoord door een Mommy Friend!
Reacties