20 Weken echo

De 20 weken echo

De 20 weken echo wordt vaak gezien als de onthulling van het geslacht, maar de 20 weken echo is zoveel meer. Vaak is dit een spannende echo voor veel ouders.

Met de 20 weken echo wordt er een screening gedaan op lichamelijke afwijkingen bij jou ongeboren kind. Afwijkingen waar je kunt denken zijn een open rug, waterhoofd, hartafwijkingen enz.
Naast het kijken naar mogelijke afwijkingen wordt er ook naar de groei van je kindje gekeken en of er voldoende vruchtwater is. Kortom een belangrijke en toch ook spannende echo voor vele ouders.

Het 20 weken onderzoek geeft geen 100 procent zekerheid wanneer de uitslag goed is, het is mogelijk zijn dat er later toch een afwijking wordt gezien is die niet ontdekt is tijdens de echo.
De 20 weken echo kun je laten maken vanaf week 18 tot aan de 21 e week van je zwangerschap.
Meestal wordt de echo zo in week 19 gepland. Deze echo geeft geen risico’s voor moeder en kind. Ook wordt de echo vergoed de basis verzekering.
Met je verloskundige bespreek je of je de 20 weken echo wilt laten uitvoeren, deze keus ligt bij jullie als ouders. Je bent er dus ook vrij in om de 20 weken echo ook niet te doen.
Gelukkig zijn er bij de meeste kinderen geen afwijkingen te zien, de uitslag van de 20 weken echo geeft dan veel geruststelling. Maar helaas kan, tot groot verdriet, de uitslag ook anders zijn en vele zorgen met zich mee brengen.
De echo mag alleen gemaakt worden door een speciaal opgeleide echoscopist, hierdoor moet je vaak naar een apart echocentrum. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
De echo wordt vanaf de buik gemaakt, doet geen pijn en is niet schadelijk. Vanaf een beeldscherm kun je meekijken met het onderzoek.
Om de echo goed geconsenteerd uit te voeren is het belangrijk dat er niet teveel mensen meekomen naar het onderzoek hooguit 1 of 2.
Aan het einde krijg je gelijk de uitslag, bij ongeveer 5 op de 100 zwangere ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Dit is niet altijd juist, er moet verder onderzoek komen. Je krijgt dat in een gespecialiseerd ziekenhuis.
Bij 95 van de 100 zwangere worden geen afwijkingen gevonden!
Van je verloskundige krijg je verschillende folders met informatie en staat zij voor je klaar
voor al je vragen. Stel ze gerust.

Deze informatie is opgesteld op basis van de informatie van het RIVM. Op www.rivm.nl kun je meer verdiepende informatie vinden.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *