Als het Gouden Uur niet zo ‘goud’ was

Het Gouden Uur, wat is dat en waarom is het zo belangrijk?

Het Gouden Uur, ofwel het eerste uur na de geboorte van je kindje, is een ontzettend belangrijk uur in het leven van je baby en van jou als moeder. Na de overweldigende ervaring die geboren worden toch is, ongeacht hoe de bevalling verloopt, wil je kindje niets anders dan bijkomen bij jou. Logisch, want jij bent als moeder alles wat vertrouwd voor hem is. Jouw baby kent jouw stem, je geur, de manier waarop je je beweegt, je ademhaling, je stemmingen en je hartslag. Het is voor een baby van levensbelang om na de geboorte verder te hechten aan zijn moeder, want hij kan immers niet voor zichzelf zorgen. Hierbij is het van belang dat niets die eerste ontmoeting tussen moeder en kind verstoort. De hechting aan onze moeder is immers de meest intensieve en sterke hechtingsrelatie in ons leven, de basis voor onze relaties in de toekomst.

Soms loopt het anders

Helaas lukt dat niet altijd, al dan niet terecht. Soms is de situatie zo dat moeder en/of kind echt verder onderzocht moeten worden. Omdat het niet zo goed gaat, omdat de placenta niet wil komen, de moeder veel bloed verliest, de baby niet goed op gang komt etc. Er zijn echter ook situaties waarbij er best even gewacht zou kunnen worden. Jammer genoeg is zeker in ziekenhuizen vaak sprake van enige “haast”. Hoewel er gelukkig inmiddels wel steeds meer aandacht voor komt en er zeker ook ziekenhuizen en teams zijn die alle tijd nemen voor dat zo belangrijke uur. Alle hulde aan hen.

Mogelijke gevolgen

Wat kan het voor gevolgen hebben als dat eerste uur niet verloopt zoals je had gewenst? Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor het stressmechanisme van je kindje. Als je baby na zijn geboorte bij jou op de borst mag bijkomen, leert hij dat na het opbouwen van stress dit ook weer weg kan vloeien. Als een baby’tje ergens alleen ligt of aan allerlei toeters en bellen vastzit en daarbij zijn moeder niet kan voelen, ruiken en horen, dan wordt de stress alleen maar erger. Het geeft hem onbewust een gevoel van ik ga het niet redden, ik zie mijn moeder nooit meer terug. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor de hechting. Een kindje voelt zich dan snel in de steek gelaten door moeder bijvoorbeeld en dit kan de hechting daarna in de weg zitten.

Hechting en stressmechanisme

Zelf weet ik wat het is, ik heb na mijn geboorte in de couveuse gelegen omdat ik dysmatuur geboren ben. Na een voldragen zwangerschap woog ik maar 2 kg, hierdoor werd ik na een paar minuten weggehaald bij mijn ouders en in een couveuse naar een ander ziekenhuis gebracht. Omdat mijn moeder in de kraamkliniek moest blijven heb ik haar 5 dagen helemaal niet gezien. Dit heeft beslist zijn weerslag gehad op de hechting en mijn stressmechanisme. Ik schrijf hier regelmatig blogs over die je kunt vinden op mijn website en social media.

Maar wat kun je doen als het Gouden Uur voor jou en je kindje niet zo was als je had gedroomd?

Praat erover

Om te beginnen, praat erover met je kindje. Het voelt misschien vreemd en je denkt misschien dat het onzin is. Maar echt, voor de verwerking van jouzelf en je baby is dat heel waardevol. Vertel maar waarom het niet zo kon zijn dat jullie dat uur samen konden doorbrengen. Wat is er gebeurd en hoe kwam dat? Vertel maar hoe jammer je dat vindt en hoe graag je het anders had gezien. Maar dat jullie nu samen zijn en elkaar nog beter gaan leren kennen. Daarnaast kun je natuurlijk ook met de mensen in je omgeving praten of als dat niet zo makkelijk is, met een hulpverlener, therapeut of coach.

Dragen, buidelen en knuffelen

Juist met een niet optimale start heeft een baby extra veel behoefte aan huid op huidcontact en gedragen worden. Tegenwoordig heb je hele mooie buideltops, waarbij je dus niet met ontbloot bovenlijf in je woonkamer hoeft te zitten als je heerlijk met je kindje gaat buidelen. Ook een draagzak of draagdoek zijn super fijn, je kunt een consult bij een draagconsulente boeken om uit te vinden welke soort draagzak of draagdoek bij jou past. Maar ook veel knuffelen is heel fijn voor je kindje, sowieso altijd natuurlijk, ongeacht een mindere start of niet.

Babymassage

Leer babymassage, dit is zo’n fijne en mooie manier om verder te binden met je kindje. Laagdrempelig, je kunt er echt tijd voor uittrekken, maar het ook af en toe tussendoor doen, bijvoorbeeld bij het verschonen. Het heeft diverse gezondheidsvoordelen voor je kindje, het is goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het immuunsysteem wordt versterkt, het zorgt ervoor dat een kindje prikkels beter kan verwerken. Buiten de standaard Babymassage kun je bijvoorbeeld ook Slaap Lekker Massage leren, deze is speciaal geschikt om voor het slapen gaan in te zetten. Gaan slapen is ook een moment van afscheid nemen wat voor een baby, die na zijn geboorte snel weggehaald werd bij zijn moeder extra lastig kan zijn. Door middel van een korte, makkelijk aan te leren massage kun je dit makkelijker maken voor je kindje.

Geboortepsychologie

Geboortepsychologie houdt zich bezig met hoe ervaringen tijdens de zwangerschap, de geboorte en de eerste levensjaren invloed hebben op een baby en welke onbewuste gedragspatronen daardoor kunnen ontstaan. Deze gedragspatronen kunnen ons hele leven bij ons blijven, vooral omdat we ons er niet van bewust zijn waardoor ze zijn ontstaan en wat we ermee kunnen doen. Het niet bij mama kunnen bijkomen na de geboorte kan een baby een gevoel van verlatenheid geven, hij voelt zich in de steek gelaten. Omdat een baby nog geen woorden aan bepaalde ervaringen kunnen geven, worden deze ervaringen opgeslagen in het onbewuste lichaamsgeheugen. Als je dan bedenkt dat 90 tot 95% van wat we doen vanuit ons onderbewuste wordt gestuurd dan kun je begrijpen hoeveel invloed die vroegkinderlijke ervaringen kunnen hebben. Omdat een baby nog zo dichtbij deze ervaringen staat is het heel mooi om daar mee te gaan werken. Zo kun je voorkomen dat deze gedragspatronen blijvend worden.

Wil je meer hierover lezen? Neem eens een kijkje op mijn website of volg me op Facebook of Instagram.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *