Een goede moeder

Een goede moeder

Als moeder wil je een goede moeder voor je kinderen zijn. Maar wanneer ben ik dan een goede moeder? Doe ik het wel goed genoeg? Vragen die mij vaak bezig houden en die mij meer dan eens onzeker hebben gemaakt. 

Nu hoort onzekerheid zeker bij het moederschap. Mama zijn is elke dag anders, het moederschap zit vol met knotsgekke situaties. Een berg vol momenten buiten je comfortzone, daar kun je niet anders dan onzeker van worden. De kunst is om niet te blokkeren door je onzekerheid, maar de onzekerheid in te zetten bij het maken van bewuste keuzes. 

 

Wat is een goede moeder

Als ik iets geleerd heb van het moederschap, dan is het wel dat goed moederschap geen definitie kent. Ieder kind is anders, iedere moeder is anders, er is geen standaard recept voor een goede moeder. Iedere moeder voedt haar kinderen op vanuit haar eigen visie, haar eigen normen en waarden. Een goede moeder blijft bij haar normen en waarden, maar erkent hierin wel de behoeftes en gevoelens van haar kinderen. Jij kunt een goede moeder zijn door dit te combineren. 

 

Moeder zijn is een proces

Makkelijk is dit niet. Ik zie het moederschap dan ook als proces. Een moeder groeit in haar moederrol. Dit doet ze door te luisteren naar haar gevoel en haar kinderen, door adviezen en hulp te vragen op momenten van onzekerheid en door keuzes te maken die bij haar passen. 

Om dit te kunnen doen is het noodzakelijk om verwachtingen van anderen los te laten en ongevraagde, goedbedoelde adviezen naast je neer te durven leggen. Vooral dit laatste is vaak een zware opgave. Onzekerheid vraagt om steun van anderen, wat is er dan makkelijker om blindelings een ander te volgen. 

Begrijp me niet verkeerd. Het opvolgen van het advies van je beste vriendin, je moeder of je buurvrouw hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Vraag je alleen kritisch af of het advies ook echt bij je past. Wat voor je buurmeisje werkt, hoeft voor jouw dochter helemaal niet de beste oplossing te zijn. 

 

Het proces van opvoeden

Niet alleen het moederschap is een proces. De opvoeding zelf ook. Binnen mijn opvoeding staat het welzijn van mijn kinderen centraal. De keuzes die ik maak dragen bij aan het welzijn van mijn kinderen. School- en sportprestaties, diploma’s het zegt mij niet zoveel. Ik vind het belangrijker dat mijn kinderen presteren op hun eigen niveau. Wat dit niveau dan ook is. Het is niet erg als ze daar hard voor moeten werken, dat ze af en toe gefrustreerd raken of dat ze wat hulp nodig hebben om het bij te kunnen benen. Doelen behalen en presteren mag alleen niet ten koste gaan van het plezier dat de kinderen in iets hebben. Of dit nu school is, de zwemles of de tekenles. Om dit te bereiken begeleid ik ze in het proces. Ik leer ze omgaan met tegenslagen, ik leer ze doorgaan als het even moeilijk is, ik steun ze als ze er even doorheen zitten en ik motiveer ze om met hun talenten en interesses aan de slag te gaan. Een bemoedigend woordje en een knuffel op zijn tijd doen al heel veel. 

 

Verwennen

Een baby kun je niet verwennen, een kind wel. Dat doe je niet door ze een knuffel te veel te geven of door teveel aandacht aan ze te besteden. Verwennen doe je wel door de weg vrij te maken voor je kinderen, door hun problemen op te lossen en door ze alles te geven wat ze willen hebben. Even een paar voorbeelden

 

Gezond leven

Leer je kinderen gezond te leven: bewegen, gezonde voeding en slaap. Zo geef je ze de energie die ze nodig hebben om te groeien en te leren. Laat snoep, koek en chips een traktatie zijn. Bestel bij de snackbar of de pizzeria bij speciale gelegenheden, niet uit gewoonte. Jouw gezonde gewoontes geef je op deze manier door. Verwennen en belonen met snoep, want het was zo’n zware schooldag of je hebt zo je best gedaan bij de zwemles, geeft je kinderen een verkeerd signaal. Het vieren van het einde van het schooljaar of het behalen van een zwemdiploma is hierin een ander verhaal.  

Laat je kinderen eraan wennen dat ze zelf naar school lopen, fietsen, steppen. Ga alleen met de auto als de afstand niet te fietsen is (lees: meer dan 15 min). Ja dit kost een stuk meer moeite, tijd en strijd. Toch is het dit dubbel en dwars waard. Kinderen bouwen zo eenvoudig aan hun conditie en de gezonde gewoonte die ze nu opbouwen, helpt ze om hun leven lang meer te bewegen. 

 

Helpen van je kinderen

Jij bent er om je kinderen te helpen op te groeien en volwassen te worden. Kinderen kunnen die niet alleen, ze hebben volwassen voorbeelden nodig die ze kunnen vertrouwen. Dit zijn geen ouders die het huiswerk van hun kind maken of ouders die alle problemen van hun kind oplossen. Dit zijn wel ouders die hun kind steunen, de gevoelens van hun kind de ruimte geven en ouders die liefdevol grenzen stellen aan het gedrag van hun kinderen. 

Je helpt een kind immers niet door zijn huiswerk te maken, maar door samen te kijken waarom het maken van de opdrachten niet lukt. Stel leervragen op en laat je kind helpen door de juf of meester. 

Je helpt een kind ook niet door alles te doen wat je kind maar wil. Stel grenzen die haalbaar zijn voor je kind. Bedtijd is bedtijd, begrens de schermtijd en laat je kind zelf sparen voor die mooie lego set die hij zo graag wilt hebben. En het is echt niet erg als je kind een keer verveeld, teleurgesteld of gefrustreerd is. Dit zijn momenten van kleine tegenslag, leermomenten die je kind helpen om grotere tegenslag aan te kunnen. 

 

Het moederschap is niet makkelijk

Dat mama zijn niet eenvoudig is, dat zullen alle moeders wel beamen. Het vraagt veel van je inlevingsvermogen, het vraagt van je dat je vertrouwt op je gevoel en het leert je om er echt te zijn voor je kinderen. De kwaliteit van de tijd met je kinderen is hierbij vele malen belangrijker dan de kwantiteit. 

Om dit te bereiken, om hier voldoende energie voor te hebben moet je, in de eerste plaats, goed voor jezelf zorgen. Leef gezond, voor meer energie. Zet stappen om je ambities en doelen waar te maken. Dit mag tijd kosten, investeer in jezelf. Ja dit gaat vaak ten koste van de tijd die je met je kinderen hebt. Maar het geeft je wel de ruimte en energie om de tijd die je wel samen hebt, er ook echt te zijn voor je kinderen. Ben er voor je kinderen, heb oprechte aandacht voor wat ze je vertellen en waardeer wat ze doen. 

Deze blog is geschreven door Hanny, Mamacoach bij Best9Moms. Volg Best9Moms op Facebook en Instagram.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *