2 jarige tandarts

Dagje spelen bij het KDV eindigt bij de tandarts

Ik kwam woensdag thuis van het werk toen ik een gemiste oproep van het kinderdagverblijf had. Toen ik terug belde hoorde ik al dat het goed mis was.

Ik hoorde Nova heel hard huilen op de achtergrond en de leidster vertelde dat Nova bij de zandbak op een muurtje was gevallen met haar tanden en het flink bloedde en het niet ophield. Omdat ik niet opnam hadden ze Oma al gebeld, welke al onderweg was. Ik schrok me kapot, Nova is namelijk geen huiler, en sprong direct in de auto op ook die kant op te gaan. Ze zei namelijk dat het misschien slim was om even langs de huisarts te gaan omdat ze niet wist of haar lip aan de binnen en buiten kant stuk was, of dat haar tand letterlijk door haar lip was gegaan. Er kwamen namelijk met het bloeden ook stukje vel mee 😳.

Ik vlieg het kinderdagverblijf in en mn moeder is er al, ze houdt Nova vast, die nog steeds aan het huilen is. De. leidster die het zag gebeuren was gelukkig ook binnen en alle andere kindjes waren buiten. Nova was nog erg overstuur en we besloten eerst naar huis te gaan om haar even rustig te laten worden. Op die manier kon ik namelijk (hopelijk) even in haar mond kijken om te zien wat de schade was.

Zo gezegd, zo gedaan. Nova koos ervoor om bij oma achter op de fiets te gaan en ik ging met de auto terug naar huis. We hadden Nova even voor de tv gezet en langzaam aan stopte ze met huilen.

Haar mond was niet niet gestopt met bloeden, maar zo snel als ik kon kijken zag ik dat er aan beide voortanden stukjes tand miste. omdat het woensdagmiddag was, was de huisarts niet meer te bereiken. En eerlijk gezegd zouden we daar ook niet zoveel meer aan hebben, want naast het feit dat Nova er een 3e lip bij had (zo dik was het) zou een huisarts niks voor ons kunnen doen. We hadden een tandarts nodig. Gelukkig had ik bij mijn vorige bezoek aan de tandarts (begin Juni) Nova in het systeem laten zetten zodat ze bij de volgende controle ook mee kon. Maar helaas, ook de tandarts was al niet meer te bereiken. Dan maar even de huisartsenpost bellen, want ze wilde nu ook niet eten. Ik snap het ook wel, het moet ontzettend veel pijn gedaan hebben! Een pannenkoek ging niet… al wilde ze het wel heel graag en raakte gefrustreerd toen ik haar bord weghaalde. Een toetje dan maar? Hmm dat werd m ook niet. Toch die pannenkoek maar, heel voorzichtig at ze (terwijl ik aan de telefoon was met de huisartsenpost) de hele pannenkoek op en haar toetje. Het bloeden was nog steeds niet gestopt en de huisartsenpost raadde aan om even de spoedtandarts te bellen.

Omdat Nova nog jong is en haar volwassengebit nog ver in haar kaak zit zou de klap haar volwassen gebit niet aangetast hebben, ze raadde aan een kwartier (!) een gaasje op haar tandvlees te leggen zodat het bloeden kon stoppen. Met een peuter van 2 is dat natuurlijk Mission Impossible. Daarbij zou ik morgen haar tanden moeten laten checken bij de gewone tandarts.

Intussen bereidde ik mij voor op een horror nacht. Het zal wel een hele impact gehad hebben op haar dat ze wel eens zeer onrustig zou kunnen slapen. Gelukkig viel ze snel in slaap en viel de horror wel mee. Halverwege de nacht kwam ze naast ons liggen en op een paar keer wakker na, had ze wel redelijk geslapen.

Die ochtend konden we om 11.45 uur bij de tandarts terecht. Ik was erg benieuwd hoe mn kleine draak van 2 dat zou gaan doen! Een vreemde man, die in haar zere mondje zou willen kijken, dat wordt een hele opgaven!

Eerst kregen we een gezondheidscheck, uhh tsja Nova heeft wel een snotneus…. Thermometer erbij, allebei 36,2 dus mochten we gelukkig de stoel in. Nova zittend bij mij op schoot ging hem niet echt worden, ze kroop helemaal in me en de tandarts kon zo niet goed kijken.

We besloten om mij in de stoel te leggen met Nova liggend op mij. Doe je mondje maar open, goed zo, zeg maar aaaaaaa, zo lag ik coachend op de stoel en wat deed mijn kleine stoere Nova het goed op die stoel zeg! De tandarts mocht aan haar tandjes zitten, spiegeltje in haar mond en zo kon hij alles heel goed zien.

“De tandjes hebben dusdanig een klap gehad dat ze waarschijnlijk zullen verkleuren, maar de kaak is intact en de tanden zitten niet los”.

DANK U MENEER DE TANDARTS!!!!!!

Ik had namelijk alweer een horrorscenario in mn hoofd, dat ze beide voortanden zou verliezen en tot haar 6e jaar met een groot gat in haar mond zou moeten leven. Leuk als ze over 2 jaar naar de basisschool moet…. Maar gelukkig is dit dus niet het geval!!!! In het ergste geval worden haar 2 voortanden grijs en daarnaast is er van beide tanden een stukje afgebroken.

Naast het feit dat het natuurlijk ook geen fraai gezicht is als ze 2 grijzen tanden heeft zat ik als een blij kind op de fiets naar huis! Nova had nog een mooi armbandje van de assistente gekregen (die ze overigens de hele dag omhield) en die at s’middags alweer een koekje ☺️

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *