Die ellendige bellenblaas toch ook….

Het wordt mooier weer buiten, de kinderen spelen lekker buiten met de bellenblaas en zelf geniet ik ook van de zon.

Heerlijk toch? Tot ik een paar dagen later de shirtjes van Nova aan het strijken ben. Huh, er zitten vlekken in, het lijken wel vet vlekken…. Hoe komt dat er nou in? Beter nog; hoe krijg ik het eruit? Nog maar een rondje wasmachine. Meteen na het wassen check ik de shirtjes en zie dat het er nog steeds in zit.

Ik ga eens googlen en kom snel tot de conclusie dat het vlekken zijn van de bellenblaas. Dat is het, dit had ze vandeweek aan dat ze aan het bellenblazen was.
PIEP denk ik… 2 gloednieuwe shirts!!!! Hup verder googlen: hoe krijg ik deze verschrikkelijke vlekken eruit!!!! Kort maar krachtig vind ik het antwoord: NIET.

Snel bel ik mn hulplijn (mn moeder). Ze zegt kom maar brengen ik probeer het wel met ‘hooghovenzeep’. Ik weet; deze zeep heeft al heel wat wonderen verricht en hoopvol breng ik haar (witte) shirtjes naar mn moeder. Een paar dagen later krijg ik ze terug en met hulp van hooghovenzeep (ooit, heeeeel lang geleden zat dat in een kerstpakket van de Hooghovens, later bekend als Corus, nu bekend als Tata-steel) en met wat bleekmiddel is het er redelijk uit. Dat wil zeggen, ik hoef de shirtjes niet weg te gooien, ze kunnen gebruikt worden als ze gaat spelen bij het kinderdagverblijf.

Na wat googlen kom ik te weten wat de oorzaak van deze ellendige vlekken zijn, hoe je ze kan voorkomen, en wat je kunt doen mocht je kind toch knoeien op kleding.

Oorzaak: In de standaard bellenblazen, en de navul verpakkingen zit een stofje genaamd glycerine. Ik kan een heel ingewikkeld chemisch verhaaltje gaat tikken wat is, maar waar het op neerkomt: door glycerine kun je grotere bellen blazen. Fijn, heel fijn. Maar op het moment dat het in aanraking komt met wasmiddel ontstaat er een chemische reactie wat dus die lelijke, bruinachtige vlekken veroorzaakt. En de ellende is, hier kom je pas na het wassen achter.

Voorkomen: Kiep die bellenblaassop meteen door het gootsteen en maak zelf bellenblaassop:

100 ml afwasmiddel
400 ml warm water
2 eetlepels suiker / bakpoeder / maizena

Voeg als laatste de afwasmiddel toe. Het mag namelijk niet gaan schuimen. Goed roeren en blazen maar!

Genezen: Mocht er toch originele bellenblaassop op de kleding van je kind terecht zijn gekomen: spoel het onmiddellijk uit met water. Een nachtje weken in een emmer met water kan ook (evt met een oxi vlekken middel zoals Vanish). Pas daarna kun je het wassen.

Wat is jullie ervaring? Hebben jullie nog andere tips? Deel ze vooral!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *