
Tiroler gröstl
Hoiiii ik ben Rosa,
Ik ben 31 jaar, en moeder van 3 kindjes.
Noa (6) Sil (3) en Zoë (1)
Ik woon met mijn gezin in Heemskerk.
Ik ben dol op gezelligheid, drankjes en dansjes met mensen die mij lief zijn. Een echte Bourgondiër. De deur staat altijd open, en er is altijd eten voor iedereen 💜
Ik denk dat ik de smaak te pakken heb, dat schrijven is toch best wel heel erg leuk.
Vandaag staat er Tiroler gröstl op het menu.
Dit is echt een lekker Oostenrijks gerecht.
Je vind het eigenlijk wel op elke ski piste.
Een warme stevige hap, en hop je kan er weer tegenaan.
En het is oh zo makkelijk om zelf te maken !
Ik maak het nu voor het eerst voor de kinderen.
Het zijn aardappelen met spekjes, wat kan daar nou fout aan gaan ?
Wij gaan zelf elk jaar naar Oostenrijk toe. Naar het plaatsje Fugen, midden in Tirol.
Oostenrijkser wordt het eigenlijk niet. Het is wel een lange rit. 10 uur rijden.
Meine gute….
Hier wordt natuurlijk niemand vrolijk van.
Met z’n 5e in de auto gepropt. Nog voor dat we de grens met Duitsland over zijn is er al zeker 6x gevraagd of we er al zijn.
Heel de auto ligt vol met speelgoed, wat ze eigenlijk de hele reis bezig moet houden, maar waar ze na 10 minuten al op uitgekeken zijn. En precies niemand wil dat broodje met pindakaas wat je speciaal om half 4 s’ochtends heb staan smeren.
Maar goed, we houden het doel voor ogen. 3 weken zomer vakantie tussen de prachtige bergen.
Het uitzicht is altijd adembenend. De kinderen hebben het er heerlijk en wij genieten van hun.
Maar die reis….ik kan er nu al tegen op zien.
Laten we daarom een beetje Oostenrijk naar Nederland halen.
Stappenplan tiroler gröstl
Ingrediënten:
Vastkokende aardappelen
Spekblokjes
300 gram Gehakt
4 Eieren
1 Rode ui
1 teentje Knoflook
Karwij zaad
Peper en zout

Schil de aardappelen en snijd ze door.
Kook ze gaar. Kook ze niet te ver, we gaan er namelijk plakjes van snijden en opbakken.
Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af.
Spoel even na met koud water, en laat de aardappelen even verder afkoelen.
Als deze zijn afgekoeld, snijden we er plakjes van.
Snipper een ui, en pers het knoflook teentje.
Ondertussen kan je de spekblokjes uitbakken in een koekenpan.
Klein druppeltje olijfolie in de pan helpt om het krokant te bakken.
Schep de spekblokjes uit de pan, en laat die een beetje uitlekken op een keukenpapier.
Spoel de pan niet om, maar maak deze droog met een stuk keuken papier.
Er zitten door het uitbakken van de spekblokjes wel veel smaak in de pan. Dat gaan we natuurlijk niet weg spoelen.
Nu doen we een beetje olie of boter in de pan en gaan we de het gesnipperde uitje op laag vuur fruiten. Als deze zacht is geworden, dan pas mag de knoflook erbij.
Die bak je maar heel kort mee, anders wordt het bitter.
Nu voeg je het gehakt eraan toe, en rul dit tot het gaar is.
Dan mogen de aardappel plakjes erbij. Dit gaan we nu samen opbakken.
Lekker goudbruin.
Probeer niet teveel te roeren.
Voeg nu de spekblokjes toe. En breng op smaak met zout en peper.
Het karwij zaad mag er nu ook bij.
Een theelepeltje is voldoende.
Karwij zaad heeft een hele uitgesproken smaak, dit moet niet gaan overheersen.
Bak in een andere koekenpan 4 spiegel eitjes. En zorg ervoor dat er dooier nog heel is, en straks heerlijk kan uitlopen over je gerecht.
En thats it !
Klaar is kees.
Het eten kan naar tafel.
Nu ik het zo heb staan maken denk ik, waarom geen kant en klare aardappelen schijfjes ?
Net zo makkelijk toch !?
Nou dit gerecht viel dus niet zo in de smaak.
Het zag er vreemd uit, waarom ligt er een ei bovenop ?! En hoezo komt dit uit Oostenrijk.
Jij heb het toch staan koken ?
Je leest het,
Echte fijn proevers die kinderen.
Bon appetito lieve mensen.
Liefs Rosa

Reacties