Wees de reden, waarom iemand lacht vandaag

Goede voornemens, ik heb er niet zoveel mee. Het levert negativiteit op, wanneer het voorgenomen doel de mist in gaat en je je daarna schuldig voelt.

Mogelijk kan ik niet veel met goede voornemens, omdat ik eigenlijk niks aan mezelf wil veranderen. Ik herinner mijn man er regelmatig aan hoeveel mazzel hij heeft dat hij elke avond weer naast mij mag liggen, een lot uit de loterij, een betere zal hij nooit tegenkomen. 😉

Misschien staan goede voornemens mij tegen, omdat ik me al ruim acht jaar non-stop in de tropenjaren bevind zonder tijd voor mezelf, laat staan voor goede voornemens. Ik ben al in extase, wanneer ik alle lammetjes ’s avonds met een vol buikje, ongeschonden, veilig en wel in hun bedjes heb afgeleverd, terwijl ik die dag zélfs nog de vloer heb weten te dweilen en wel 25 seconden op de wc heb gezeten zonder geïnterrumpeerd te worden. Dat zijn bevredigende doelen!

Wat me het meest tegen de borst stuit bij goede voornemens voor het nieuwe jaar, is het eenmalige moment. Elke dag van het jaar is toch een nieuwe kans? Heb ik tóch voor 13:00 uur al gesnoept vandaag, dan lukt het me morgen vast wel om te wachten tot na dat tijdstip. Greep ik vandaag te vaak naar mijn telefoon in gezelschap, dan kan ik hem morgen vast wel wat vaker laten liggen. Het zijn de kleine dingen die het doen en die tegelijkertijd veel gemakkelijker vol te houden zijn en die je toch een gevoel van vervulling kunnen geven.

In goede voornemens ligt meestal ook iets egoïstisch ten grondslag. Vaak gericht op de persoon zelf. Niks mis mee natuurlijk. Als je zelf goed in je vel zit, ben je een leuker persoon voor anderen. Maar wat nou als we ons allemaal, niet per sé voor het nieuwe jaar, maar gewoon elke dag, iets voornemen voor iemand anders. Een gemeende ‘Goeiedag’ bij een willekeurige passant. Een ‘Lukt het?’ laten vallen, bij iemand die staat te aarzelen welke kant hij op moet of bij een vader of moeder die met het zweet op de lip een drammend kind probeert mee te lozen. Even bijspringen bij iemand met een overvolle fiets met boodschappen of wanneer een bejaarde staat te hannesen met de rollator.

Verspreid wat meer positiviteit, in plaats van negativiteit door weg te kijken, te roddelen of te klagen. Wees de reden, waarom iemand vandaag lacht. Zelfs een simpele ‘Hallo’ of een vriendelijke glimlach kan zoveel doen. Je hoeft toch niet dezelfde mening te delen, om aardig te kunnen zijn voor elkaar? Het is niet zo, dat je ’s avonds weer naast diegene hoeft te liggen. Het zijn de kleine dingen die het doen en die tegelijkertijd heel weinig moeite kosten. Kleine dingen die voor iemand anders die dag misschien wel een wereld van verschil maken en een gevoel van vervulling kunnen geven.

Goede voornemens dus… Dit jaar was ik voornemens om met de ‘jaarlijkse nieuwjaarsfoto’ eens te laten zien, hoe het hier nou zo aan toe gaat thuis met vier jonge kinderen. Hopend dat het geschoten beeld de chaos, drukte, de explosiviteit zou weergeven, waaraan we in ons huis dagelijks onderworpen worden. Dat voornemen strandde, al levert het falen van dit voorgenomen doel juist positiviteit op. Het toont wat we alsmede dagelijks in overvloed mogen ontvangen: de verbondenheid, sereniteit, de vredigheid. Dat wens ik iedereen toe. Niet alleen voor het nieuwe jaar, maar voor elke dag van het jaar!

Gerie

Volg je mij al?

Instagram

Mijn website

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *