Waarom je je eenzaam kan voelen na de geboorte van je kind

Je hebt net afscheid genomen van de kraamzorg, jouw partner begint weer op zijn werk en jij blijft achter met jullie pasgeboren hummeltje. Voor je verlof zag je jezelf al zitten op het terras.

Gezellig met vriendinnen de lunchkaart uittesten, baby mee; een en al gezelligheid. Nu ben je al blij dat je voor 12.00 uur gedoucht en aangekleed beneden zit. Een baby verandert je leven, dat is geen nieuws. Maar dat veel moeders zich na de geboorte van hun kind eenzaam voelen is iets wat wordt onderschat en waar vaak nog een taboe op heerst.

Hoe vaak komt eenzaamheid voor?
Uit internationaal onderzoek blijkt dat maar liefst 52% van de moeders zich (extreem) eenzaam voelen tijdens de eerste periode na de geboorte hun kind. Hoe mooi en bijzonder het is om een kindje te krijgen; hoe heftig is ook de omschakeling om 24/7 verantwoordelijk te zijn voor een minimensje. De volledige afhankelijkheid van jouw baby in combinatie met het lichamelijke herstel valt veel (nieuwe) moeders bij momenten zwaar.

Start van een nieuw leven
Toch wordt tijdens de zwangerschap vaak het tegenovergestelde gedacht. Namelijk dat de komst van een baby die continu bij je is juist zorgt voor verbondenheid. Dat is zeker het geval, maar anderzijds is er ook het gevoel ‘afgesneden’ te zijn van je oude leven, vrienden en hobby’s. Het is belangrijk om te weten dat deze gevoelens er tegelijkertijd kunnen en mogen zijn.

Waarom voel ik mij eenzaam na de geboorte van mijn kind?
De oorzaken zijn verschillend. Allereerst vraagt de zorg de eerste periode veel tijd en aandacht. Dit wordt versterkt wanneer jouw kleintje niet zo’n fanatieke slaper of eter is en dit extra aandacht vraagt. Ook het lichamelijk herstel wordt onderschat. Onderzoek laat zien dat herstel van het bekkenbodem gebied gemiddeld 8 maanden duurt en vrouwen gemiddeld een jaar nodig hebben voordat zij zich lichamelijk én geestelijk weer de oude voelen. Dit lichamelijke herstel heeft invloed op jouw gevoel van vrijheid. Een vriendin waarvan haar baby met een keizersnede ter wereld is gekomen vertelde: “Het idee dat ik zes weken niet alleen met de auto op pad kan gaan en daarvoor afhankelijk ben van anderen geeft mij alleen al een beklemmend gevoel”. Deze radicale omschakeling van een vrij naar meer gebonden leven is voor veel vrouwen heftig.

Tegenstrijdige gevoelens
Naast deze veranderingen, spelen ook tegenstrijdige gevoelens een rol. Enerzijds het verlangen om contact met anderen op te zoeken maar anderzijds angst of spanning om jouw kindje bij iemand achter te laten. Logische gevoelens die jou ervan kunnen weerhouden om sociale contacten aan te gaan en die gevoelens van eenzaamheid versterken. Die tegenstrijdige gevoelens zie je ook vaak binnen relaties. Waar je een intense verbondenheid kunt voelen met jouw partner door de komst van jullie kindje, kunnen partners zich ook binnen een relatie alleen voelen. Bijvoorbeeld vanuit een verschil in visie: de baby laten huilen of oppakken. Of doordat jullie levens op dit moment erg verschillen: het feit dat jij (overdag) meer zorgtaken uitvoert en jouw partner kan werken en sporten. Slaaptekort draagt er daarnaast ook aan bij dat je je meer alleen voelt. Laat je daar nou net mee overladen worden die eerste periode…

Voel jij je ook wel eens alleen en wil je weten wat je daar aan kunt doen. Lees dan het volledige artikel, geschreven door Loes Waanders, hier.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *