Mommy Friends - driftbuien

Help mijn kind heeft driftbuien

Jouw kind heeft vaak driftbuien en van het idee alleen al krijg je al zwetende oksels. Jouw peuter die zich krijsend op de grond laat vallen omdat het nu toch écht tijd is om de speeltuin te verlaten. Of het welbekende supermarkt fenomeen waardoor jij bijna geneigd bent om de broodafdeling maar helemaal te omzeilen.

Een kind leert van driftbuien

Toch zijn driftbuien nuttig. Het is voor jonge kinderen een manier om hun emoties en behoeften te uiten. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en dat zorgt er onder andere voor dat jonge kinderen nog niet in staat zijn om hun gedrag te remmen. Daarnaast hebben peuters steeds meer het besef van hun eigen ‘ik’ en de ‘ander’. Wat betekent dat ze in de gaten krijgen dat dat wat zij doen, invloed heeft op hun omgeving. Daarbij zijn ze vaak nog niet of onvoldoende in staat om zich verbaal goed uit te drukken en is een driftbui voor kinderen op deze leeftijd de enige manier om met de frustratie om te gaan die zij op dat moment ervaren.

Het klinkt misschien gek maar de driftbuien hebben kinderen hard nodig om te leren hoe ze hun gevoelens onder controle kunnen krijgen. Driftbuien horen daarom ook bij de normale ontwikkeling. Maar dat betekent niet dat het voor jou als ouder makkelijk is.

Probeer de driftbuien bij je kind voor te zijn

Het mooiste is natuurlijk om de driftbuien bij je kind voor te zijn. Ik hoor je denken, hoe dan. Het lukt niet altijd, maar stel je weet dat bepaalde situaties telkens tot een driftbui leiden dan kan het helpen om deze vooraf te bespreken. Bijvoorbeeld door voorafgaand aan een supermarktbezoek te bespreken wat je van je kindje verwacht want op dat moment is hij nog rustig en benaderbaar. Dus vooral: wat wél in plaats van wat niet. Want als je zegt “We gaan niet gillen als we langs de broodjes lopen” is dat hetzelfde als: “denk niet aan die roze olifant”.

Wat als het toch mis gaat?

Lees hier verder.* 

*Deze blog is geschreven door Loes Waanders.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *