Mommy Friends - Eerste hapjes

Eerste hapjes

Wat een mijlpaal! Je kindje is 4 maanden en mag beginnen met zijn 1e hapjes, maar hoe begin je?

“Kijkt je kindje jouw eten bijna uit je mond vandaan, en is je kindje tussen de 4 en 6 maanden? Dat is het tijd voor zijn eerste echte hapje!

Gefeliciteerd, je kindje is 4 maanden en je mag beginnen met zijn eerste hapjes! Maar hoe pak je dat aan?

Als eerst is het belangrijk om echt te wachten tot je kindje 4 maanden is, ook al lijkt het erop als hij/zij ‘behoefte’ heeft aan iets anders dan melk. Het spijsverteringskanaal van je kindje is voordat hij 4 maanden is nog niet klaar voor vast voedsel. Als je eerder begint kan dit leiden tot voedselovergevoeligheid bijvoorbeeld koemelkallergie

Pas als je kindje 6 maanden is heeft hij/zij naast borstvoeding/flesvoeding vaste voeding nodig.

Je kindje zal erg moeten wennen als hij ineens iets anders krijgt aangeboden dan melk, je kindje is immers niks anders gewend dan de smaak van melk!

Het wennen zal dan ook stapje voor stapje gaan.

Je kunt ook iets langer wachten dan 4 maanden om de eerste hapjes aan te bieden, als je maar begint tussen de 4 en 6 maanden.

De eerste hapjes van je kind vervangen nog geen maaltijd. Blijf deze zogenoemde oefenhapjes dan ook geven tot je kindje 8 maanden is, pas dan kun je de borst- of flesvoeding vervangen voor fruit, groente of pap.

Maak geen grote porties klaar voor je kindje, zijn eerste hapjes zullen maar een paar lepeltjes zijn!! (3 of 4 meestal) Het kan handig zijn om meerderde porties klaar te maken en in te vriezen in een ijsblokjesvorm.

Je kunt je kindje bijna alle gezonde dingen die je zelf ook eet. Denk aan gepureerd fruit of bijvoorbeeld gepureerde gekookte wortels. Let op het is wel van belang dat je de hapjes pureert of prakt en dus geen stukjes fruit of groente geeft.

Voor groente kun je denken aan bloemkool, wortels, pompoen, broccoli. Deze groente zijn zacht van smaak en vallen vaak in de smaak bij kleine kinderen.

Voor fruit kun je denken aan banaan, peer, appel, meloen.

Het maakt niet uit of je eerst begint met groente of met fruit! Soms wordt er geadviseerd om eerst te beginnen met groente omdat je kindje anders ‘went’ aan de zoete smaak, maar in de praktijk zie je vaak dat het niet uitmaakt.

Maar wat is nou een goed moment om deze eerste hapjes te geven?

Probeer de oefenhapjes te geven als je kindje net een melkvoeding heeft gekregen of tussen 2 voedingen door. Je kindje is dan wakker, ontspannen en heeft geen grote trek.

Er zijn een aantal producten die je je kindje niet mag geven tot ze 1 jaar zijn:

  • Honing
  • Rauw vlees
  • Rauwe vis
  • Rauwe eieren
  • Teveel zout
  • Gewone melkproducten
  • Producten waar te veel suiker in zit
  • Producten waar veel vitamine A in zit, zoals lever.

Als je kindje 1 jaar wordt zal je zien dat hij met de pot mee kan eten.

Om een eventuele allergie uit te kunnen sluiten wordt er geadviseerd om te beginnen met pindakaas en ei voordat je kindje 6 maanden oud is. Overleg altijd eerst met het consultatiebureau of je arts voor je hiermee begint.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *