“Mama, hoeveel hapjes moet ik nog?”
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Elke avond weer dezelfde vraag. Elke avond weer geklaag. Het avondeten.
Noud at als baby erg goed, de groente en fruithapjes gingen er blij in. Zie je wel dacht ik, het is helemaal niet zo moeilijk om een kind te leren eten.
HA HA HA ben ik daar even van teruggekomen. Toen Noud iets ouder was dan een jaar begon het. Hij ontdekte dat ie ook NEE kon zeggen. Dus dat deed hij ook tegen van alles. Zo ook tegen eten. Overdag ging het prima, maar met het avondeten ging er geen hap meer in. NEE zei Noud overal op. Wat ik ook maakte of probeerde het bleef NEE!!
We hebben van alles geprobeerd, hapjes voeren, zelf eten, gepureerd en ja zelfs ‘’dreigen’’ dan krijg je geen toetje hoor. Het hielp allemaal niet en het werd er aan tafel niet gezelliger op. Al snel hadden we door dat onze aanpak niet werkte en ook niet prettig aanvoelde.
We willen onze kinderen leren goed te luisteren naar hun buik, zit je vol? Dan zit je vol. Ze hoeven bij ons hun bordje niet leeg te eten. We luisteren naar ons lichaam. Een kind kun je niet dwingen om te eten. Dat werkt averechts.
Inmiddels is Noud 6 jaar en nog steeds geen goede avondeter. We hebben hem altijd wel gestimuleerd om te proeven. In eerste instantie 1 hapje van het eten dat we hadden gemaakt, daarna mocht hij zelf kijken of hij nog verder wilde eten. 9 van de 10 keer at hij alleen dat ene hapje. Het toetje (yoghurt of kwark) gebruiken wij niet als straf of beloonmiddel. Dat is onderdeel van de maaltijd en mag hij altijd.
Ravi is bijna 2 jaar en zit sinds een paar maanden ook in de NEE fase. Waar hij eerst heerlijk kon smullen van het avondeten, is nu ook bijna alles NEE. We volgen bij hem dezelfde aanpak als bij Noud. Zo blijft het gezelliger aan tafel en wordt eten niet iets negatiefs.
Waar ik mij wel met vlagen zorgen over maak is of de jongens wel voldoende groente binnen krijgen. Ik vind het belangrijk om gevarieerd en gezond eten aan te bieden. Sochtends hebben we altijd een fruitmoment en smiddags na school mogen ze iets lekkers. Als ze dan nog trek hebben mogen ze groente/fruit/cracker. In Noud zijn broodtrommel doen we ook altijd iets van komkommer of tomaatjes om hem alvast wat groente te laten eten.
Maar al met al komen ze op de meeste dagen niet aan de aanbevolen portie groente. Iets wat toch niet echt fijn voelt. Afgelopen weken mochten wij iets uitproberen. Namelijk een kidsbox van Sapje.
Ik was echt heel erg benieuwd hoe deze box eruit zou zien en wat de kinderen vinden van deze groente sapjes.
Online bestellen ging heel erg makkelijk, je kunt zelf een datum kiezen wanneer het uitkomt dat ze komen bezorgen. De dag van te voren krijg je nog netjes een mail met de verzendgegevens en op de dag zelf een SMS met de tijd wanneer ze er zijn. Op de afgesproken tijd werd de doos keurig bezorgd. Alle groente sapjes zijn diepgevroren dus zorg wel voor ruimte in je vriezer!
Samen met Ravi heb ik de doos opengemaakt. Meteen valt op dat er een persoonlijk briefje bij zit. Erg leuk. De sapjes zien er kleurrijk uit, dat nodigt ons al direct uit. Ravi vind het prachtig alle kleurtjes en wil meteen de flesjes bekijken. ‘’Wauw’’ zegt hij.
We kiezen een geel sapje uit om als eerste te proberen. In de beschrijving staat precies hoelang het duurt om een flesje te ontdooien. Omdat we zo nieuwsgierig zijn besluit ik hem op het aanrecht te ontdooien, dan kun je hem na ongeveer 6 uurtjes drinken. Perfect want dan komt Noud ook net uit school.
Smiddags gaan we testen. Noud is er helemaal klaar voor. We besluiten er eerst aan te ruiken. Het ruikt lekker zoet. We nemen alle drie een slok (haha ja deze mama was ook nieuwsgierig) De smaak valt niet tegen, wel een overduidelijke groente smaak. Noud vind het niet zo lekker. Ravi drinkt wel zijn bekertje leeg. Zelf vind ik de smaak en de structuur niet heel lekker.
De volgende dag heb ik het erover met een goede vriendin. Zij drinkt wel vaker groentesapjes en gaf mij de tip om ze in de koeling te laten ontdooien. Als het sapje nog wat koud is,is de smaak ook anders.
Dit hebben we getest met dezelfde smaak en inderdaad is het sapje zo veel lekkerder. Dus wij ontdooien voortaan in de koelkast. Even 24 uur van te voren uit de vriezer halen en dan kun je hem lekker koel drinken.
Inmiddels hebben we alle 6 de smaken geproeft en ieder heeft zo zijn favoriete smaak. De oranje (Fresh) vonden we allemaal heel erg lekker. We noemen het ons power drankje. Smiddags na school nemen de jongens ieder een half flesje van een groente sapje. Zo krijgen ze op een makkelijke manier toch ruim voldoende groente binnen.
Ik vind het een fijne aanvulling voor ons. Zeker omdat ieder kind maar een half flesje per dag hoeft te drinken. Zo kunnen we met een gerust hart het avondeten gezellig laten verlopen. Ik geloof erin dat kinderen vanzelf meer gaan eten als je het blijft aanbieden. Zorg ervoor dat het aan tafel gezellig is en dat je kinderen daar een fijne associatie mee hebben.
Het is een fase toch tenslotte?
Deze blog wordt mede mogelijk gemaakt door Sapje.
Sap.je
De sapjes bij Sap.je worden dagelijks versgeperst en worden direct ingevroren voor optimale versheid, behoud van voedingsstoffen en smaak. De kidsbox zijn de sapjes speciaal samengesteld voor kinderen. Ieder flesje bevat wel 370 tot 400 gram groente, maar de smaak wordt gemaskeerd door de juiste vruchten!
Sap.je bied nog vele andere boxen aan, zoals de sportbox, sapkuur, detoxbox, zwangerschapsbox, weerstandbox en nog veel meer!
Neem zeker eens een kijkje in de webshop van Sap.je !
Bekijk onder andere deze 2 sapjes: De Rode bieten sap en de Bleekselderijsap en laat je verrassen hoeveel gezonds en in zit!
Reacties