Hamsterscaping

Ik ben net terug van een midweek Friesland. Het gebied waar wij zaten zal nu in de lockdown denk ik niet perse rustiger zijn geweest dan voor de lockdown. Maar ik vermaak me overal. Het voordeel van zoveel rust is altijd dat ik heerlijk slaap. Ware het niet dat mijn hoofd nog “vol” zat na een zware griep. Zo een vol gevoel, wat je alleen ervaart als je liggend slaapt, iets wat ik dan juist weer graag doe.

Het pubergezeur wordt langzaam aan minder tijdens deze kerstvakantie, zelfs pubers gaan wennen aan lockdowns. Dus in plaats van ‘ik verveel me’ of ‘wat gaan we doen’, was het dit weekje ‘waar gaan we heen’. Ik ben zelf geen type dat lang op één plaats blijft, dus ook op vakantie ga ik altijd steden, dorpjes en natuurgebieden af. Nou ok, die natuurgebieden waren dan niet puberproof, maar even lekker flink boodschappen doen in Drachten gevolgd door een McDrive dat werd wel goedgekeurd.

Tijdens de vakantie heb ik her en der hamsterscaping items gescoord. Ja, ik ken het woord ook pas een week of drie. In mijn weekjes online researchen heb ik al veel geleerd over de hamster. De sneue gekleurde kleine kooitjes hoeven niet, bleek al snel. Via marktplaats (eigenlijk ook wel een hobby van me) kwam ik in Zuid Holland bij een maker van hamster-terrariums uit. Een grote glazen bak, met schuif-ruitjes en een rooster boven op. Hierin hebben we alleen items van natuurlijke materialen gezet. Deze natuurlijke stijl van huisvesten sluit aan bij het aanpassen van de zorg en voeding op de natuurlijke behoeften en gedragingen van het kleine wezentje. Deze stijl is relatief nieuw in Nederland, maar wordt al tientallen jaren uitgevoerd in onder andere Duitsland. Het belangrijkste is het inspelen op de natuurlijke behoefte door ervoor te zorgen dat hij kan klimmen, verstoppen en graven.

Het is zover, onze eigen hamster is een feit. De komende tijd laat ik hem even ontstressen zodat hij langzaam aan, aan onze geuren en stemmen kan wennen en aan zijn nieuwe hamsterscape. Na de vakantie alleen nog het “afscheid” van onze schoolhamster-logee, snik. Kortom mijn roedeltje, mijn nestje is weer wat gevulder, net als mijn verzorgende moeder-hart.

Sinds 1 januari ben ik weer lekker drankloos, tot ontsteltenis van iedereen in mijn omgeving. De domme grapjes ben ik al jaren gewend. Normaal deed ik om de paar maanden een maandje drankloos, maar ik heb ook wel eens alleen de even maanden gedronken. Dit jaar ben ik nog met mezelf in overleg. Januari geen druppel staat in ieder geval al vast.

Morgen heb ik een nieuwjaarsborrel bij mij thuis, dus toch even een doos witte wijn gehaald vandaag (voor de visite). En voor mezelf maar een paar 0.0 biertjes. Ik verheug me er nu al op. Even gek doen, dansen in je eigen huis en erna zo je eigen bedje in. Toch weet ik dat ik de dag erna weer dubbel en dwars van mijn rust ga genieten.

Soms denk ik wel eens, ‘ik maak het voor mezelf te moeilijk’. Al dat balansen, al die planningen en doelen. Maar doe ik het niet dan heb ik het gevoel stil te staan zoals een hamster dat zo goed kan doen. Freeze. Ergens zie ik wel overeenkomsten tussen een hamster en mezelf, op mijn lengte na dan. Soms moet ik even heel hard remmen en om me heen kijken, wat doe ik, waarom, wat wil ik. En het moment daarna race ik door mijn eigen terrarium op naar een nieuw doel of streven. Naast mij ligt een hondje lekker te slapen, geen zorgen, geen gedachten en geen agenda. Dat trekt me dan weer even terug in het hier en nu. Ben ik weer even heel dankbaar voor alles wat ik heb en wat er wel goed gaat in mijn leven.

Wordt ik later dan toch zo een “kluizenaar-dierenvrouwtje” dat met 14 katten en honden in bed slaap als ik “oud ben”…….?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *