Het leed dat een spreekbeurt heet

Deze mama zit nu met spanning op de bank, te wachten totdat haar dochter thuiskomt om te vertellen hoe het op school ging..

Ik weet niet of dat jullie dit (al) herkennen, maar pffffff Raisa heeft vandaag haar spreekbeurt.

En ik zal het proces even met jullie delen.

Raisa had zichzelf als 1 van de eerste opgegeven om haar spreekbeurt te doen, want dan zou ze er ook lekker snel vanaf zijn, dat is slim bedacht. Vorig jaar had ze haar eerste spreekbeurt in groep 5 en wat een drama was dat. Ze wist al snel over wat ze het wilde doen, over het dierenasiel, maar er iets aan doen, was een NO GO!

En toen hij in de buurt kwam, werd de sfeer er niet gezelliger op, ze moest elke dag (tegen luid protest) even oefenen en de stof even doorlezen en bij de grote dag was ze super goed voorbereid en ging het super goed.

Nu was/is het schoolwerk toch al een dingetje bij Raisa, naar school gaan en de leerstof kost haar zoveel energie en frustratie dat ze dat thuis uit de wegging. Ze nam haar huiswerk niet mee naar huis, gooide het weg of we hadden er strijd over. Thuis moest thuis zijn en geen school. Waardoor ik op een gegeven moment ook met de meester had afgesproken dat we even geen huiswerk mee gingen nemen. Super fijn! Ik snap dat dat niet altijd kan, maar voor een meisje met een mogelijk leesprobleempje wel een verademing (en voor haar mama ook).

Maar ik dwaal af, haar spreekbeurt nu in groep 6, want de datum komt snel dichterbij.

Uiteindelijk koos ze een onderwerp: de alpaca’s. Ze vindt ze er super schattig uit zien en we hebben er al eens een vlog over gemaakt, dus dat ging het worden. En leuke bijkomstigheid, we hadden nog een uitnodiging staan om bij een andere alpacaboerderij, Alpacaworld in Koewacht, langs te komen voor een vlog, dus dat konden we mooi combineren! Vooral ook leuk, zodat ze dingen kon horen en zien over de alpaca’s in plaats van lezen, want dat gaat haar wel goed af! En de vlog is leuk om aan de klas te laten zien tijdens de spreekbeurt.

De dagen erna moesten we samen achter de computer. Lees-> een mokkend kind en een typende- en presentatiemakende  mama. En daarna moest ze gaan leren… En dat ik dan thuiskom van mijn werk en dat ze dan lekker met de lego aan het spelen is en de oma dat wel oké vond.. pfff dus was ik weer de boevrouw en de twee dagen die daarna nog volgde moest ik haar non-stop in de gaten houden dat ze ging lezen.. Maar eigenlijk deed ze alleen wat als ik het haar voor ging lezen, dan luisterde en ging ze dingen onthouden. Een steekwoordenlijstje mocht niet, ze wilde AL de tekst voor zich houden.

De dag ervoor, gisteren, probeerde ze alles om eronderuit te komen. Mama mag ik thuisblijven, mama ik heb buikpijn, mama ik ben zo moe én MAMA IK GA DUS ECHT NIET NAAR SCHOOL.

Dus probeerde haar vooral te laten focussen; ‘Schatje morgen rond deze tijd ben je er vanaf!’ En dat hielp. Maar met tranen over haar wangen, dat ze gewoon echt niet durfde en wilde. En zelfs ik kreeg er buikpijn van, want deze keer heeft ze zich er zo vaak onderuit gekronkeld dat ze ook écht minder goed voorbereid was. En zo… liet ik haar vanmorgen op de fiets vertrekken naar school..

En nu wacht ik gespannen op het moment dat ze thuiskomt om me te vertellen over hoe het is gegaan.

Hebben jullie kinderen al spreekbeurten en hoe verloopt de voorbereiding daarvan?

Liefs,

De mama van de Zeeuwse Zusjes

Ps: De vlog die we over de alpaca’s hebben gemaakt is deze;  Alpaca’s knuffelen met de Zeeuwse Zusjes in Alpacaworld 💕 #vlog115 #familievlog #zeeuwseuitjes – YouTube

Maar we gaan in de zomer nog eens terug, maar ook nu hebben de alpaca’s natuurlijk bezoek nodig.<B

Ps 2: Ze had een 7,8 en eenmaal thuis was ze weer mijn blije lieve meisje!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *