Kaasfondue
Kaasfondue is net zoals gourmetten een superleuke manier om met elkaar te eten. Samen lekker in die pan gesmolten kaas te dippen. Mmmmmm…. Maar you love it or you hate it. En eerlijk, ik vond het ook nooit lekker.
Bijna alle recepten die je tegenkomt van kaasfondue zijn op basis van witte wijn. Daarin wordt de kaas gesmolten. En hoewel ik echt een witte wijndrinker ben, vind ik hem in die kaasfondue dus gewoon niet lekker. En erg overheersend. Deze kaasfondue is anders. Op basis van een roux en een champignonbouillon.
Dit is hoe mijn schoonmoeder hem maakt. En dit is echt een top recept!
Wat heb je nodig?
800 milliliter water
100 gram boter
100 gram bloem
Bakje champignons
Paddenstoel bouillonblokje
150 gram Kernhem kaas
300 gram belegen kaas
150 gram ham
Stappenplan kaasfondue:
Breng het water met de champignons en het bouillonblokje aan de kook.
En kook dit voor 5 minuten door.
Zeef de bouillon door een vergiet, en vang op in bijvoorbeeld een maatbeker. Laat de champignons uitlekken in het vergiet.
We gaan nu de roux maken.
Smelt de boter in een braadpan, niet te snel.
Laat de boter niet verbranden.
Voeg dan de bloem eraan toe, en roer dit tot een roux.
Laat de bloem goed garen op middelhoog vuur, en roer dit zo een 2 minuten door.
Voeg dan beetje bij beetje en al roerend de bouillon toe.
Niet alle bouillon hoeft erbij.
Het moet nu een beetje yoghurt dikte zijn.
Voeg dan in fases de geraspte kernhem en belegen kaas toe.
Elke keer een beetje, de kaas moet goed kunnen smelten.
En blijf goed roeren.
Als de fondue te dik wordt voeg je weer een beetje bouillon toe.
En roer goed door.
Snijd nu de ham in plakjes, en voeg toe aan de fondue.
Eventueel kan je ook de plakjes champignons die je gebruikt hebt voor de bouillon, toevoegen aan de kaasfondue.
En dan is de kaasfondue klaar.
Dippen maar!
Lekkere dippers:
Stokbrood
Paprika
Komkommer
Salami
Gehaktballetjes
Kip spiesjes
Tortellini pasta
Kaas stengels
Gebakken aardappels
Nacho chips
En ga zo maar door.
Heel veel plezier tijdens dit gezellige etentje.
Buon appetito lieve mensen.
Liefs Rosa 💜
Dit is precies het recept zoals ik het altijd maakte (en kwijt was). Alleen hak ik de champignons in kleine stukjes en voeg ze als laatste stap aan de fondue toe.