Verse ragout

Ik liep vandaag door de supermarkt, even snel wat spulletjes halen voor het weekend. Even snel bestaat natuurlijk niet. Boodschappen doen met kinderen betekent eigenlijk dat je zeker de winkel 5x in de rondte rent.

Leuk hoor die kleine kinder winkelwagentjes, maar mijn kinderen zien het toch eerder als een race wagen. In het begin helpen ze je zoet met spullen pakken en scannen. Om dan binnen no time afgeleid te zijn, en als een Max Verstappen door de winkel te gaan racen.

Ik was ook erg afgeleid, alles is nu volop in de Paassfeer. Overal lekkernijen en in elk gangpad wel weer een nieuw idee voor een gerecht. Ook kwam ik paashaas pasteibakjes tegen. Hoe leuk is dat! Dat eet toch meteen een stuk gezelliger. Zit de Paassfeer er ook meteen goed in. En nu kunnen we wel heel makkelijk een blik ragout opentrekken. Maar het is veel lekkerder om het zelf te maken. En helemaal niet zo moeilijk! Lets go

Stappenplan Ragout:

1 liter water

1 Kippenpoot

2x Kippen bouillonblokje

1x prei

1x ui

3x knoflooktenen 

Peperkorrels

Laurierblad 

100 ml Kookroom

Bieslook 

Zout

Peper

50 gram Boter

60 gram Bloem

We beginnen met het maken van een bouillon. De grootste smaakmaker van dit gerecht. Je bouillon moet goed op smaak zijn. Dat kost even tijd.

Doe het water in de pan, en voeg daar de kippenbout, ui, prei (gewassen en in grote stukken gesneden), knoflooktenen, laurierblad, peperkorrels en het bouillonblokje eraan toe. Dit mag voor een uurtje staan pruttelen op middelhoog vuur (Langer mag natuurlijk ook). Echt even de tijd ervoor nemen om er een goede bouillon vol smaak te gaan maken.

De kippenbout mag uit de bouillon gehaald worden. En even afkoelen op een bord.

Giet de bouillon door een zeef, en vang natuurlijk op in bijvoorbeeld een grote maatbeker.

Wanneer de kippenbout goed is afgekoeld kan je deze gaan plukken, en even apart houden op een bord.

Nu gaan we de roux maken. Dit is de binding van de ragout.

Smelt de boter langzaam in de pan, niet te snel. De boter moet niet gaan verbranden.

Voeg in 1 keer de bloem toe aan de boter. En roer dit tot een roux. De bloem moet goed gaar worden, blijf op middelhoog vuur de roux 2 minuten door roeren.

Blus dan beetje voor beetje af met de kippenbouillon. En blijf roeren, de roux moet de bouillon goed op kunnen nemen. En door te roeren voorkom je klontjes.

Niet al de bouillon hoeft gebruikt te worden. Begin eerst met een halve liter, en kijk even hoe dik op dat moment de ragout is.

Voeg nu de geplukte kip en de kookroom eraan toe en roer dit door.

Breng de ragout op smaak met peper, en eventueel een bouillonblokje. Een bouillonblokje heeft veel meer smaak dan alleen zout. Zout kan je er altijd nog aan toevoegen als je dit nodig vindt.

Bak in het midden van de oven de pasteibakjes af.

Vul de pasteibakjes met je eigen verse ragout, en garneer met verse bieslook ringen.

En zo heb je een heerlijke verse ragout.

Het is misschien niet effe snel als bij een blik. Maar het is zoveel lekkerder.

Hele fijne paasdagen lieve mensen.

Buon appetito.

Liefs Rosa 💜

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *