Knutsel zoutdeeg

Opa en Oma-dag; Spelen met zoutdeeg

Vandaag is het Nationale Opa en Oma dag. En ja, ik ben dus zo een moeder die dit soort dingen weet en daar samen met de kinderen aandacht aan besteed.

Liam en Nova spelen vaak bij Opa en Oma, sowieso 1 keer in de week passen zij standaard op. In deze gekke corona tijden hebben zij, voornamelijk mijn moeder, heel veel opgepast omdat ik in de zorg werk en dus niet thuis kon werken. Ook wilden ik mijn kinderen liever niet naar de nood-opvang brengen, en was dus erg blij met mijn moeder die 3x per week op de kinderen paste.

Dus, Opa en Oma dag stond voor de deur en besloten we met behulp van zoutdeeg iets leuks voor ze te maken.

Het recept: 

  • 2 Kopjes bloem 
  • 1 Kopje zout 
  • 1 Kopje water 
  • 1 Eetlepel zonnebloemolie (of een andere soort olie)

Eerst roer je de zout en bloem door elkaar, dan maak je een kuiltje in het midden en daar gaat het water en de olie in. Lekker met de handen er een deeg van maken en klaar is het! Je kunt meteen beginnen.

Is het deeg iets te droog doe je er nog een beetje water bij, is het deeg te nat doe je er nog een beetje bloem bij. 

Water werkt trouwens ook als een soort lijm voor het deeg! Wil je dus 2 dingen aan elkaar hebben, gebruik water 😊

Het knutselkleed lag al op tafel (is wel een aanrader, anders zit ALLES onder). Allebei kregen ze een beetje deeg en knutselen maar!

Er lag van alles op tafel, een deegroller, figuurtjes, strijkkralen, van alles!

Met een beetje sturing hebben ze hele leuke dingen gemaakt! (Ook alvast voor vaderdag hihi) 

Om het te laten drogen kun je de oven op 100 graden zetten. Door deze lage temperatuur droogt het deeg sneller, en geen zorgen; strijkkralen en zelfs wiebeloogjes kunnen mee de oven in. Je kunt het ook buiten de oven laten drogen, maar dit kan wel dagen of zelfs weken duren, afhankelijk van hoe dik de creaties zijn. 

Weer, afhankelijk van de dikte, zijn de creaties tussen de 1 en 3 uur in de oven droog. Echte dikke creaties doen er langer over. Je weet dat het goed is als je in de creaties drukt en het veert niet meer mee. 

Als de creaties zijn afgekoeld kun je ze verven! Wil je ze niet verven, dan kun je ook nog kiezen om ze af te lakken. De creaties kunnen wat ‘mat’ uit de oven komen namelijk. Heb je geen lak in huis, meng dat vloeibare lijm met water (1:1) en voilà 😁.

We hebben ook een andere knutsel nog gemaakt; hij staat in de vaderdagblog beschreven, maar wij hebben er 1 voor Opa en Oma gemaakt.

En ik kan je zeggen missie geslaagd 👍🏻 Ze waren er onwijs blij mee en de creaties hebben een mooi plekje op de schouw gekregen 😊. 

Hebben jullie iets gedaan aan Opa en Oma dag ?

Sla deze dag zeker op in je agenda ; 4 juni Nationale Opa en Oma dag!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *