Mommy Friends - Spelletjes

Spelletjes van vroeger

De spelletjes van vroeger

Weet je nog, ‘vroegah’ die goede ouwe tijd waarin we buiten speelden met zoveel mogelijk vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Weet jij nog wat we allemaal deden?

En wat is er nou leuker dan jouw oude spelletjes samen met je kinderen te spelen!

Hier komen ze!

Elastieken

Wat heb je nodig? 1 groot elastiek. 2 kinderen met het elastiek om hun benen en een 3e springt “erin-erop-eruit-kippenkruid” (ken je m nog).

Mommy Friends - Elastieken

Knikkeren

In het begin groef je een kuiltje, later kreeg je speciale bakjes ervoor, en ook nog eens speciale stoeptegels met een gat erin. Jaja allemaal om te kunnen knikkeren! Knikker neerleggen en met je wijsvinger de knikker een zwieperd geven! Wie de laatste knikker in het potje krijgt wint en mag alles knikkers houden! Won je, was je het gelukkigste kind op dat moment, verloor je dan baalde je ervan dat je je mooiste/beste knikker ingezet had.

Mommy Friends - Knikkeren

Hinkelen

Met stoepkrijt de getallen van 1 tm 10 op de grond tekenen en hinkelend door het parcour!

Mommy Friends - Hinkelen

Touwtje springen

Met een klein touwtje alleen, maar met een groot touw samen was dit op ons schoolplein 1 van de favorieten. 2 kinderen aan de uiteinden en 1 voor 1 ‘erin’. Het doel was met zoveel mogelijk kinderen tegelijk te springen. “In spin, de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit” haha leuk was dat!

Mommy Friends - Touwtje springen

Bokje springen

Wie was de bok?

Paaltjesvoetbal

Super leuk, probeer maar eens het paaltje van iemand anders om te schieten. Een leuke zomerse variant? Vul een fles met water , zet deze neer (zonder dop) en probeer andersmans fles om te schieten/gooien. Is je fles omgegooid? Dan moet je eerst de bal pakken en dan pas mag je je fles overeind zetten. Wie zijn fles blijft het langst vol?

Mommy Friends - voetbal

Zakdoekje leggen

“Zakdoekje leggen, niemand zeggen”. In een grote kring zitten de kinderen op de grond en 1 loopt met de zakdoek achter de kinderen langs. Wie de zakdoek achter zijn rug vind probeert het kindje te tikken die de zakdoek neerlegde. De legger probeert op de plek van het andere kindje te gaan zitten, zonder getikt te worden.

Stand in de mand

“Stand in de mand en de bal is voor…” Werd je naam geroepen, moest je zo snel mogelijk de bal pakken en STOP zeggen. Derest van de kinderen rende weg en moesten stil gaan staan met hun benen wijd. Degene die hem was moest dan de bal door iedereens poortje proberen te gooien.

Mommy Friends - stand in de mand

Stoepkrijten

Een autobaan maken, een heel dorp maken. Wij hadden vroeger een groot pleintje bij ons achter waar iedereen zijn eigen huisje kon tekenen.

Mommy Friends - stoepkrijten

Verstoppertje

Ja, op dat grote pleintje konden we heel goed verstoppertje spelen. Er woonden heel veel kinderen bij ons in de buurt en het leukste was natuurlijk als iedereen mee deed!

Mommy Friends - Verstoppertje

“Ik verklaar de oorlog aan”

Dit was mijn favoriete spelletje, voor zover ik mij kan herinneren. Het enige wat je nodig had was stoepkrijt, en minimaal 1 vriendje, het leukste was om dit met 4 tot 6 kinderen te spelen. Op de grond (op een plek met veel ruimte erom heen) wordt een cirkel getekend. De cirkel wordt in pizzapunten verdeeld onder het aantal kinderen die er zijn. In het midden wordt een klein rondje getekend; niemandsland. Elk kind kiest een land en schrijft zijn land in zijn pizzapunt. Om de beurt mag je iemand “de oorlog verklaren”. Je roept dat ik verklaar de oorlog aan….. Je gooit een bal/stoepkrijtje in de lucht en degene waarvan het land geroepen is moet dit pakken en STOP roepen. De andere rennen in de tussentijd weg en wanneer er STOP geroepen wordt, stoppen zij. De veroveraar mag vanaf zijn land proberen een andere kind te tikken. Bijvoorbeeld door op de grond te gaan liggen met 1 been/teen/voet nog in zijn land. Heb je een ander kind getikt? Dan zet je een cirkel op zijn voet, en schrijf je jouw land erin. Lukt dat nog niet meteen, doe je je ogen dicht en zeg je lopen..lopen..lopen STOP (net zolang tot je denkt iemand wel te kunnen tikken). De gevluchte kinderen kunnen in die tijd proberen in hun land te springen zonder getikt te worden en zijn dan veilig.

Annemaria koekoek

1 kind staat met zijn hoofd richting een muur en derest staat op afstand (op een afgesproken punt) Degene bij de muur zegt Anne-ma-ri-a……. KOEKOEK en draait zich bij koekoek om. De andere kinderen proberen in de tussentijd te rennen naar de muur. Bij koekoek moeten zijn stoppen en blijven staan in de houding die ze op die moment aannemen, je mag niet bewegen. Degene bij de muur kijkt wie er beweegt (of omvalt) en dan ben je af. Beweegt er niemand, dan draait “Annemaria” zich om en gaat weer verder met Anne-ma-ri-a….. Als je eerder bij de muur bent dan “Annemaria” zich omdraait win je.

Mommy Friends - Annemaria koekoek

Spoorzoekertje

Het enige wat je hierbij nodig had was wederom stoepkrijt. 1 kind (of groepje) vertrekt als eerst en zet een route uit met pijlen. Tussendoor zetten we er ook wel eens opdrachtjes bij, zoals pluk een bloem en neem hem mee. Het 2e kindje, of groep telde tot 100 en ging dan de route af.

Smurfensnot maken

Afwasmiddel, shampoo, zeep, water, tandpasta… alles deden we in een boterhamzakje (goed dichtknopen dat was) en kneden maar. En het rook ZO lekker! Tot het zakje stuk ging…

Zelf een geurtje maken

Een potje, wat water en allemaal verse bloemetjes erin en daar was je geurtje. Stinken dat het deed, maar dat wist je toen nog niet 🙂

Mommy Friends - bloem

Handjeklap

“Papegaaitje leef je nog..”

Mommy Friends - Handjeklap

Schipper mag ik overvaren

“Schipper mag ik overvaren ja of nee, moet ik dan ook geld betalen ja of nee” Moest je geen geld betalen had je mazzel, mocht je zonder getikt te kunnen naar de overkant rennen, maar meestal koos de ‘schipper’ voor JA, en koos dat hoe je moest betalen, bijvoorbeeld met kikkersprongen, nou daar ging je dan, in kikkersprong naar de overkant. Gelukkig moest de schipper alias de tikker ook in kikkersprong proberen de rest te tikken.

Lummelen

Dit vond ik echt het stomste, waarschijnlijk omdat ik altijd de kleinste was, en nog steeds ben. Laat ik het ook maar niet toelichten verder, spreekt voor zich.

Tikkertje

In allerlei varianten, tv-tikkertje deden wij vaak.

Mommy Friends - tikkertje

Hutten bouwen

Lakens verzamelen, knijpers, stoelen en een hut bouwen! Het leukste was als we daarna in de hut gingen picknicken 🙂

Mommy Friends - hut

Wat deed jij allemaal vroeger, wat je leuk vind om te leren aan jou kind? Laat het weten in de reacties!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien ook leuk om te lezen?

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *